Hur fungerar ett interrailkort?

Man kan kort beskriva interrailkortet som en färdbiljett som gäller på i princip alla tåg i Europa. Man kan välja på olika längder och antal resdagar på sitt kort, detta utifrån hur mycket man ska resa och hur länge man ska vara borta. En resdag räknas på en kalenderdag från 00-24, alltså kan man resa med flera olika tåg på samma dag och det räknas fortfarande endast som en resdag. Ska man ut och resa tåg i Europa så tjänar man nästan alltid på att åka med ett interrailkort, då man bara har en färdbiljett istället för flera olika. Interrailkortet ger även rabatt på utvalda färjor samt flera erbjudanden på aktiviteter och boenden i Europa. Det som är viktigt att när man planerar sin resa är att på vissa utav tågen så kommer man att behöva köpa till en platsbiljett, priset på dessa varier utifrån vilket land och vilken operatör man ska åka med. Exempelvis är Italien, Spanien och Frankrike tre stycken länder som ofta kräver platsreservation, vet man att man ska resa i dessa länder är det bra att kolla i förväg om man behöver boka platsbiljetter och vad det kommer att kosta.  

När man väljer interrailkort väljer man även startdag, detta är vilken dag som kortets giltighetstid ska aktiveras, det är första dagen som man kan åka på kortet. Detta betyder inte att det är första dagen man ska resa på kortet, utan resdagarna kan man välja allt eftersom resans gång eller om man bestämmer det i förväg, det väljer man helt själv. Det är viktigt att man har koll på giltighetstiden på kortet, har man resdagar kvar men giltighetstiden har gått ut så kan man inte använda kortet. 

Du får välja själv vart du vill börja resa, vilket land du vill som interrail gäller i. Det som kan vara bra att veta är att man har en inresa och en utresa ur sitt boende land med interrailkortet, dessa förbrukar resdagar. Man kan alltså resa till och från Sverige förutsatt att det sker inom samma dygn. 

Ditt interrailkort är personligt, det går endast att använda utav en person, när du beställer detta kommer du därför behöva ange några personuppgifter. Det som ska anges är namn, födelsedatum, passnummer samt boende land. Det är viktigt att dessa uppgifter stämmer överens med vad som står i ditt pass. Du kommer alltså att behöva ta med ditt pass på resan och ha det tillgängligt under hela resans gång, tågkonduktören kan göra en kontroll, så ha det tillgängligt under resan.   

Om det är så att du har ett pass som kommer att gå ut när du beställer ditt interrailkort, så går det bra att skriva i det gamla passnumret och att du sedan under resan har med både det gamla som står på interrailkortet och även det nya som är giltigt.