Platsbiljetter

Då interrailkortet är en färdbiljett kan det ibland krävas att man köper till en platsbiljett, detta kan vara bra att man kollar upp i förväg innan sin resa om det behövs eller ej, speciellt om man reser under högsäsong då platserna tenderar att ta slut snabbare. Platsbiljetter släpps generellt tre månader innan avgång för dagtåg och sex månader innan för nattåg, självklart finns det undantag för detta som med allt annat. Men man kan alltid utgå ifrån 3 månader för att kunna boka alla sina platsbiljetter. Reser man som sagt under högsäsongen så rekommenderas det att man är ute i så god tid som möjligt för att inte riskera att tåget är fullt.  

Är det så att man inte riktigt har bestämt sig i förväg hur man vill åka och ta reser allt eftersom så går det även att boka platsbiljetter på stationerna när man är ute och reser, med det krävs det att man kan vara lite mer flexibel och inte ha ett tidschema då man faktiskt riskerar att inte komma med tåget om det nu är fullt. Ofta finns det andra tåg och resvägar man då kan ta och att då resan kan ta lite längre tid med lite fler stopp. 

Tåg med frivillig platsreservation, precis som det låter så kräver dessa ingen förbokning av platsbiljett, det går men det är inget krav. Det kan dock vara skönt att ha en plats på dessa, speciellt om det är en lite längre sträcka så slipper man att hoppa runt på olika platser eller att eventuellt behöva stå, då någon annan kanske har bokat platsen man sitter på. Oftast är dessa platser inte särskilt dyra och brukar ligga på ungefär 60 kr/plats, vilket kanske kan vara värt.  Sedan finns det även tåg som inte har någon platsbokning alls, dessa är oftast så kallade regionaltåg och dom kan man inte boka i förväg, där skriver man endast upp tåget i sin Travel Diary. Utöver interrailkortet kan man alltså räkna med att det tillkommer en summa för platsbiljetterna, priset beror helt på vilka länder och vilken operatörer man åker med.