Tågluffa med barn

Barn älskar fart och rörelse.
Barn älskar att vara på resande fot.
Barn älskar äventyret.

För familjen erbjuder tågluffning en underbar möjlighet att knyta an till sina barn och upptäcka världen tillsammans. Redan från stunden ni beträder perrongen och hör hur loket bromsar in på spåret, till att ni sätter er ned på era platser och knyter upp matsäcken så byggs förväntningarna upp och reslusten växer för var minut.

När ni tågluffar har ni gott om tid att blicka ut över Europas omväxlande landskap. Det är i sanning förunderligt för både stora som små att vittna till skogarnas skiften och hur byggnaderna skiljer sig från en station till nästa.

Att tågluffa innebär tid för återhämtning och avkoppling. Varför inte ägna er åt att spela sällskapsspel, fika tillsammans och planera resan i godan ro. Vill ni sova en stund så tag med er en kudde att luta er emot, vill ni se på en film tillsammans så plocka fram en padda och ett par hörlurar. Att resa skall vara njutbart, och det blir sällan mer avslappnad än att göra det med tågluffning.

Väl ute i Europa kommer ni upptäcka hur städerna duggar allt tätare under er tågluffs framfart. Kontinenten består av hela 51 nationer och över 740 miljoner invånare. Det är en smältdegel av kulturer som erbjuder ett smörgåsbord av aktiviteter åt den resande familjen. Skulle vi räkna upp varje nöjespark, vattenland, djurpark, museum och badstrand som finns i Europa skulle vi kunna hålla på i veckor. Men här nedan har vi valt ut några tågluffartips om platser som är erkänt familjevänliga och underhållande att besöka.

Tågluffa i Frankrike

Frankrikes huvudstad har mer än en gång under historiens gång gått under smeknamnet ”City of love”, och inte helt utan skäl. Ståtliga monument som Eifeltornet, Triumfbågen, Notre Dame, Sacre Coeur, Musée d’Orsay och Lovren imponerar och lämnar digra intryck på sina besökare. Fortfarande inte övertygad att det är hit ni vill tågluffa? Då lär en promenad i den charmiga bohemiska stadsdelen Monemartre ändra på den saken. En stilla båttur på den slingrande Seine genom stadens anrika kvarter och en picknick ute på den häpnadsväckande Luxemburgträdgården bidrar till Paris ökända rykte.

Nog för att många av dessa aktiviteter lär kunna intressera alla i familjen men har ni ändå tågluffat till Paris så lär barnen vilja besöka Disney Land Paris, tre mil utanför staden. Detta är Europas mest besökta nöjespark med över 50 åkattraktioner som väcker barnasinnet till liv. Här finns det gott om utklädda Disney-figurer att hälsa på, en luftballong, ett sagoslott, live-shower, IMAX-biografer och även ett sea world. Inne på Walt Disney Studio Park får ni ingående information om hur det går till när man gör film. Barn under 3 år har gratis inträde.

Ett annat utflyktsmål som garanterat lär bringa nöje åt hela familjen är slottet Versailles. Denna pompösa plats där solkungen Ludvig XIV och senare drottningen Marie-Antoinette levde ut sina dagar är ett överdåd av lyx och glamour. Tag gärna en rundtur in i den storslagna spegelsalen och se hur drottningar och kungar levde när Frankrike var som allra mäktigast. Avnjut den fantastiskt orangeriträdgården innan ni tågluffar vidare. Den är unik i sitt slag.

Tågluffa i Danmark

Danmark ligger nära och bra för oss svenskar och trots sin ringa storlek finns här enormt mycket att erbjuda den tågluffande barnfamiljen. På Jylland ligger Legoland i närheten av Vejle som kanske är det mest berömda besöksmålet i hela Danmark, med sina många åkattraktioner och byggnader uppförda av hundratusentals legobitar. I trakten finns också Givskud Zoo, vikingacentret Kongernes Jelling och Jernalderlands-byen i Vingsted där ni kan uppleva hur man levde för över 1 000 år sedan. Många av Danmarks bästa sandstränder och fiskevatten finns att finna i denna trakt.

I Köpenhamn finns förstås mycket att göra. Det kommer att ta flera dagar av nöjen innan ni är redo att tågluffa vidare. Nöjesparkerna Tivoli och Bakken är både anrika och har många populära bergochdalbanor och karuseller på sin meritlista. Christiansborgs slott, Ströget, karaktäristiska Nyhavn och den lilla sjöjungfru-statyn är också måsten när ni är i Köpenhamn. Likaså Rundetaarn som är världens äldsta observatorium byggt åt Tycho Brahe minne. Danmarks nationalmuseum utgör en utmärk under en regnig dag. En annan attraktion som ni inte bör missa är Nordeuropas största akvarium, Den Blå Planet, som ligger bara en bit utanför staden:

Om ni tågluffar till Odense så har ni gjort ett klokt val. Här är H.C Andersen född och det finns i staden många byggnader och aktiviteter som väcker hans sagovärld till liv, här kan ni vi också tipsa om Danmarks järnvägsmuseum. Vidare kan ni tågluffa till staden Århus kan ni med fördel utforska Gamla stans utomhusmuseum, Den Gamle Byn. Här finner du kvarter från 1700-talet till 1970-talet. Du möter utklädda skådespelare som ger en genuin upplevelse i sina bostäder, bodar och butiker. I gamla stan finns flera trevliga och sevärda inomhusmuseum så som ett juvelmuseum, leksaksmuseum, Barn under 18 år betalar inget inträde. Gamle byn har årligen över 500 000 besökare. Att tågluffa genom Danmark går enkelt och ger mycket valuta för pengarna.

Tågluffa i Storbritannien

Skall du tågluffa till London behöver riskerar ingen att ha en tråkig dag. Staden är så mycket mer än bara shopping och fotbollsmatcher. Några givna besöksmål är Buckingham Palace, Big Ben, Westministerpalatset, Westminster Abbey, Trafalgar Square och London Eye – som ligger bara några stenkast från varandra. Vaktparaden som kallas Changing of the Guards är särskilt populärt hos de små. Litet längre bort längs Themsen finner ni det berömda landmärket Tower bridge och intill det medeltida fängelset Towern. Här kan ni stanna och låta er fängslas av de många fängelsehålorna och lyssna till berättelserna som gjort denna plats beryktat. I Towern ligger också kronjuvelerna som rekommenderas att se.

Under er tågluff bör ni hinna med att besöka några av världens mest besökta museum? Natural History Museum, the British Museum och Science Museum är konstruerade för att väcka intresset till liv hos besökare av alla åldrar. Vill ni få en guidad tur av den engelska huvudstaden så kan ni färdas med de klassiska röda dubbeldäcksbussarna eller med kryssning på Themsen.

Andra saker ni kan göra tillsammans i hela familjen är att besöka Warner Bros Studio Tour: ”The Making of Harry Potter” ett magiskt stycke filmhistoria! Mitt i staden ligget See Life London Aquarium under jord och stoltserar med både rockor, pirayor, hajar och sjöhästar. Det gamla krigsskeppet HMS Belfast som tjänade under andra världskriget är numera ett museum som är tämligen välbesökt. Gillar ni leksaker? Hamley’s är nämligen världens största leksaksaffär på hela fem våningar, att rekommendera för familjens minsta tågluffare.

Teater och bio finns det mycket av i London. Ni kan se musikaler på West End, besöka Shakespear’s Globe Theatre eller låta er skrämmas av skräckhistorierna på The Dungeon – dock inte för de yngsta. Innan ni har tågluffat färdigt i London kommer ni att upplevt många minnen för livet.


Tågluffa i Tyskland

Berlin. Knappast den vackraste staden i Europa, men däremot en av de allra roligaste att tågluffa till! Speciellt för barn. Här är några axplock som finns att göra i staden:

Computerspielemuseum är ett mecka för spelintresserade. Det finns mängder av arkadspel att testa.

Naturkunde museum är en dröm för dinosaurieälskare och har några av världens mest imponerande samlingar som garanterat kommer att fascinera.

FEZ-centrat är ett massivt äventyrs- och lekområde utanför Berlin där det finns massvis av utomhus- och sport aktiviteter att förkovra sig i för hela familjen.

Mach Mit som är en obyggd kyrka specialkonstruerad för att roa barni åldrarna 4 – 12 år.

Magic Mountain har några av Europas största och mest utmanande klätterväggar .

Tropical Islands Resort är ett gammalt hangarfartyg mellan Berlin och Dresden som är lika stort som sex fotbollsplaner. Inomhusbeach, vattenland och vida palmområden, allt på en och samma plats!

Berlin har också mycket historia att erbjuda tågluffaren. Berlinmuren, Checkpoint Charlie och Brandenburgen Tor är berömda landmärken som är väl värda en titt. Det judiska museet och DDR-museet rekommenderas för de historieintresserade.
Vill ni ta det lugnt en dag innan ni ska tågluffa vidare så erbjuder Berlin många möjligheter. Den stora parken Tiergarten mitt i Berlin är vacker och utmärkt att stanna upp för en picknick. Alldeles utanför staden ligger barockslottet Charlottenburg vars utsökta trädgård nästan är mer imponerande än det ståtliga slottet, vilket säger en del. Berlin har även gott om stadsstränder under sommartid som Strandbar Mitte till exempel. Tysklands huvudstad bör definitivt locka med ett stopp på tågluffen söderut.

Tågluffa i Amsterdam

Nederländernas huvudstad är många saker: Ett cykelmecka, en designhuvudstad, ett tulpanparadis, ett konstnärscentra med mera. I synnerhet är det en mysig och avkopplande stad där det är lätt att röra sig enkelt mellan olika sevärdheter och natursköna platser. Men det finns så klart många fler skäl till varför ni bör tågluffa hit.

Amsterdam har många vackra hus. Somliga minner från medeltiden medan andra är konstnärligt designade från våra dagar. Det är en fröjd för hela familjen att färdas runt de klassiska kanalerna i staden och få uppleva stadens historia till sjöss. Kanalerna är unika i sitt slag vilket bevisas av att området är Unesco-skyddat. Efter att ha tågluffat några dagar så kommer ni säkerligen vilja röra på er en del. Då är det tur att Amsterdam är en sådan unik cykelstad. Få städer på jord är lika dedikerad åt cykling som Amsterdam, det är lätt att hyra och ett roligt sätt att utforska staden tillsammans.
Det kan tyckas märkligt, tågluffare, att bringa upp lekplatser som sevärdheter. Men i Amsterdam är de faktiskt det! I nästan varje kvar ligger ett s.k. “speltuin” med ett eget tema, skräddarsytt för att barnen skall få leva ut sina leklustar. Bland annat finns en ”Rembrantpark” där du kan mingla med frigående lantdjur, en ”wooden playground” och en ”toy graveyard” där barn lämnar sina leksaker åt andra att överta. Ni kommer finna repbroar, zip-lines, tågbanor, paddlingspooler och pannkaksförsäljning och mycket mer! Världsklass!

Någonting som kan vara till behållning för hela familjen är Tropenmuseum som handlar om den tiden då Amsterdam var kolonialmakt. Förutom sedvanliga guidade rundturer erbjuds också teaterföreställningar och hantverksbutiker. Ett annat populär museum är NEMO vetenskapsmuseum vars gigantiska byggnad är formad som en akter på ett skepp. Här finner ni många intressanta utställningar året runt för tågluffaren, från takterrassen kan ni blicka ut över hela staden. Imponerande!

Amsterdam har också ett imponerande zoo som heter Artis som består av inte mindre än 6 000 djur och inkluderar över 700 arter. Det finns också akvarium, botaniska trädgårdar samt ett zoologiskt och ett geologiskt museum. En tågluffning till Amsterdam är ett säkert kort för er som vill att alla i familjen skall trivas

Tågluffa i Bryssel

Det kan vara lätt att associera Bryssel med bara EU, men missta er inte, tågluffare! Bryssel har mängder av av aktiviteter att erbjuda liten som stor!

Det sägs att Bryssel är den seritecknartätaste staden i hela världen. Hela professionella 700 serietecknare bor här. Landet som bland annat födde liv åt Lucky Luke, Smurfarna och Tintin har byggt ett museum åt denna konstform. På hela 4 200 kvadratmeter yta ryms mängder av utställningar, historia och naturligtvis en hel del serietidningar. Nästan lika stor, med sina 1 000 kvadratmeter och 25 000 leksaker har vi leksaksmuseet som är väl värt ett besök för gemena tågluffare.

Vad skall man se egentligen när man tågluffar till Bryssel? Här nedan nämns några klassiker. Ett av Belgiens mest berömda landmärken heter Atomium som är ett stort monument som föreställer atomer. Det är en spektakulär byggnad dit kan ta hissen upp och ta titta ut över hela Bryssel! har för övrigt många gamla och fina byggnader kvar från medeltiden. Framför allt runtomkring torget Grande Place där det mäktiga stadshuset tornar upp sig rekommenderas en promenad. St. Michael & St. Gudula- katedralen och Nations de Bruxelles bör också uppsökas och beundras.

Train World är en underbar plats för den tågintresserade. Det kan vara passande för den som tågluffar att lära sig litet om fordents ångande historia. Denna gigantiska plats ger dig allt och lite till. Bryssel är också världskänd för den lilla statyn som förerställer en pinkande pojke, manneken piss. Denna till synes anspråkslösa staty har vuxit bortom all proportioner och blivit ett enormt turistmål. Det har sytts folkdräkter åt honom i alla världens hörn och ett museum är tillägnat åt hans ära.

Skulle inte det vara nog så finns det både flertatlet vackra, lummiga parker att besöka och avnjuta i Bryssel så som Bois de la Cambre and Foret de Soignes och Parc du Cinquantenaire. Sist men inte minst – när ni ändå befinner er i Belgien, glöm inte bort att avnjuta den världsklassiga chokladen på det anrika Neuhaus eller bland de många chokladbutikerna i Sablon-kvartert. Att tågluffa till Belgen utan att smakat minst en äkta pralin är otänkbart.

Tågluffa i Wien

Österrike är en vacker plats uppe i Alperna. Att tågluffa hit i sig är en ynnest för både öga och sinne. När ni anländer i Wien upphör ej det vackra och storslagna för det. Välkommen till en av Europas kulturella huvudstäder där Mozart, Haydn, Brahms och Srauss levde. Ett besök på Musikverein, Vienna Hofburg Orchestra eller stadens operahus är ett måste för den musikintresserade. För barnen så är ett besök på Haus Der Musik att rekommendera då det finns goda möjligheter att på ett interaktivt och lekfullt sätt närma sig musiken.

Ni kommer inte undan det, tågluffare: Schönbrunn-palatset är en av världens vackraste renässansslott. Byggnaderna, trädgårdarna, ytorna, museerna, kläderna, salarna, rikedomen, dekadensen kommer att få er att tappa andan. Utan att besöka detta Unesco-arv där Habsburgarna regerade har man inte upptäckt Wien, punkt slut.

Staden har förstås mängder av vackra platser att besöka för den tågluffande resenären, så som slottet Schonbrunner och dess trädgårdar, Peterskyrkan, Stefansdomen, Belvedere-palatset, Votivkyrkan och så vidare. Men för barnen kan det förstås bli litet långtråkigt i långa loppet. Då är det tur att Wien har så mycket annat att erbjuda än bara historia. Här säljs äkta italiensk glass som är erkända som några av världens bästa i sitt slag. Några av världens äldsta kaféer kan också vara värt att stanna upp på och unna sig någonting riktigt gott. Efteråt kanske det är hög tid att besöka Prater nöjespark som har inte mindre än 250 attraktioner inklusive en kättingflygare, ett pariserhjul, ett isberg, ponnyridning, djungelgym och ett spöktåg!

Ta också chansen att besöka det innovativa aktivitetscentrat Minipolis som uttalar sig vara den första ”staden” byggd för barn. Här kan de små prova att leva som vuxna i en värld byggd och anpassad till deras storlek. Åk brandbil, klä ut dig till polis, bli byggarbetare för en dag. Denna plats är verkligen unik, så passa på besöka denna plats när ni är på tågluff!

När alla är glada och nöjda kanske ni förtjänar att avsluta dagen med en guidad båttur på den vackra floden Donau och bara koppla av till en av världens vackraste platser?
Tågluffa i Budapest

Blott ett stenkast österut ligger Ungerns huvudstad, Budapest. Staden är känd för sina spa, folkmusik, folkdanser och många vackra byggnader. Bara det gör staden väl värd att tågluffa till, men här finns också mycket som ni kan göra tillsammans med era barn.

Aquaworld är en av de största inomhus-vattenparkerna i Europa, det är en slående vacker plats med massvis av åkattraktioner. En annan populär dagsutflykt är äventyrsparken Orczy som bland annat erbjuder zip-lines och broar som spänner mellan träden. Är vädret soligt så packa en picknick och bege er till Margaret-ön som ligger mitt i floden Donau. Detta är den perfekta platsen för hela familjen att roa sig. Här finns romantiska promenadstråk, en rosenträdgård, lekplatser, simbassänger, medeltida ruiner, utomhusbio och utomhusteater. Inte minst så finns en musikalfontän mitt på ön som spelar musik från tid till annan. Fontänpoolen är en av de största i hela Europa.
För er som tågluffat till Budapest rekommenderar vi ett besök till Palace of Miracles; ett vetenskapsmuseum vars interaktiva lärande är specifikt anpassat för just barn. När vi ändå är inne på ämnet så är Ungerns naturhistoriska museum någonting som bär intressera hela familjen! Det är flerfaldigt belönat som en det mest familjevänliga museet i hela Budapest. Budapest Zoo är omtalat, både för sin storlek och skönhet. Dessutom är det inte särskilt dyrt heller, så det är ett bra alternativ – regniga som soliga dagar.

Säkerligen så lär tågluffarna ta tillfället i akt att besöka det mäktiga, världsberömda stadshuset som innehar de Ungerska kronjuvelerna. Detta är otvivelaktigt en av de vackraste byggnaderna i hela världen. Ett annat förväntat turistmål är det gamla Budaslottet. Låt er fascineras av Ungerns fantastiska historia! Ni kan i förväg boka turen ”Kids Conquer Buda Castle” där barnen på ett spännande sätt får lösa luriga uppgifter, gå på skattjakt och möta utklädda skådespelare som guidar på ett roligt sätt.

Tågluffa i 

Barcelona

Spaniens näst största stad ligger behaglig beläget vid Medelhavskusten och utgör ett perfekt tågluffarmål för er som både vill uppleva strandliv, spännande historia och färggrant kulturliv. Barcelona är rolig att upptäcka för hela familjen!

Det finns så mycket att bevittna, så mycket att göra i Barcelona att det kan vara svårt att veta var man ska börja någonstans. Men börja med att gå en sväng på paradgatan La Rambla är aldrig fel. Denna gata fullkomligt kryllar av charmiga, små butiker och kaféer.

Ni kommer garanterat få se ett dussin eller fler gatuartister uppträda med nummer av yppersta världsklass. Det finns många estetiskt tilltalande byggnader, så många roliga butiker och bra restauranger i staden så en vandring till fots kan i säg vara ett enkelt men stort nöje. Tågluffaren kan bland annat upptäcka den fantastiska utsikten från Montjuïc-slottet eller spendera en heldag i Parc de la Ciutadella där ni finner Barcelona Zoo och det zoologiska museet bland annat. Det finns här en sjö där man kan hyra roddbåtar och ett imponerande vattenfall gjort av konstnären Josep Fontseré. Och det är bara början…

Gaudi var också en stor konstnär som satt sin unika prägel på många utav stadens byggnader. Basilisken Sagrada Familia och skulpturerna i Parc Guell är bland de mest berömda och har trollbundit mången besökare genom åren, ni lär inte utgöra ett undantag från den regeln.
Trollbunden lär ni också bli av de Màgica at Plaza Espanya, ett fontänspektakel med fantasieggande färger och toner som sker varje kväll. Att tågluffa till Barcelona kommer vecka era estetiska sinnen till liv!

Barn som vuxna kommer garanterat att uppskatta det gamla tivolit Tibidabo Funfair! Missa inte att åka en tur med pariserhjulet och titta ut över stadens många vyer. Lika fascinerande är Barcelonas akvarium som är ett av de största av sitt slag i Europa. Här finner ni hajar och mycket mer. Guider och workshops för barn finns att få. Bubbleparc äventyrspark är ett annat paradis för barn som innehåller trampbilar, kreativa klätteranordningar, bungyjump, bubblepod bland annat.

Tågluffning i Spanien lockar med både värme och lek.

Så klart finns det många härliga sandstränder längs Medelhavet. Sola och bada på de populära stränderna Sant Sebastià, Nova Icària och Mar Bella. Det finns gott om mat, dryck och sporter att ägna sig åt som passar hela familjen. När ni bestämt er för att tågluffa vidare kommer ni snart att längta tillbaka, det kan vi lova!

Tågluffa i Italien

Romarrikets hjärta utlovar allt som ni någonsin kan önska av er semester. Här finns den utsökta maten, värmen, det antika, det gudomliga, det vackra och roliga. Rom är mycket historia men i allra högsta grad levande och sprudlande. Ett givet resmål att tågluffa till med era barn.

Många turistmål i Italiens huvudstad lämpar sig åt både vuxna och unga som sagt var. Colosseum, St. Peterskyrkan och Vatikanen, Pantheon, Palentinen, Forum Augustus, borgen Sant’Angelo med museum och underjordiska katakomber är bara toppen av isberget och går alla att få guidade turer till. Det finns oräkneliga storslagna kyrkor, slott och monument att gästa för er som söker färdas bakåt i tiden och låta ögat fröjdas och fantasin fröjdas.

Mellan dessa obligatoriska stopp väntar alltid en äkta Italiensk pizza runt hörnet eller en smarrig pasta att mätta hungern med. Den italienska gelato-glassen är ökänd för sin goda smak och är en garanterad favorit för alla åldrar. Få platser ni kan tågluffa till har ett så uppskattat kök som det italienska.

Men det finns mycket att göra förutom att bara titta på gamla byggnader och äta när ni tågluffat till Rom.

Barn till exempel kan klä ut sig till gladiatorer och få ett diplom när kursen är avklarad och fe kan titta på de klassiska dockteatrarna Teatrino di Pulcinella al Gianicolo och San Carlino. Om ni önskar ta en paus från all trafik så råder vi er att besöka de vackra Borghese-trädgårdarna. Detta är den stora oasen i Rom där ni bland annat kan hyra en roddbåt, cykla, åka segway se på konst eller ta en picknick i det sköna landskapet. En annan klassisk sedvänja är att lägga en slant Trevi-fontänen från 1700-talet. Under Antiken lade Roms medborgare en penning i fontäner för att be de romerska gudarna om en säker hemkomst. Det är väl värt att tänka på för er som tågluffar? Varje natt samlas tusentals Euro ihop och skänks till de hemlösa i staden.